RTL Nieuws bij Aquacentrum Malkander en Het Kristal

RTL nieuws bij Malkander

Dinsdag 30 januari was RTL nieuws bij Aquacentrum Malkander om opnamen te maken van de zwemlessen. Eerder die dag werden er opnamen gemaakt van de schoolzwemlessen die wij geven bij zwembad Het Kristal. De reportage werd gemaakt naar aanleiding van het eerste onderzoek over de terugkeer van het schoolzwemmen in Nederland.

Het herinvoeren van het schoolzwemen kost maximaal 212 miljoen euro per jaar, dat meldt RTL Nieuws. Voor dat geld krijgen alle basisschoolleerlingen vanaf groep 1 zwemles tot ze hun diploma’s A, B en C hebben. Dat schrijft SEO Economisch Onderzoek in een nog vertrouwelijk rapport in handen van onze politieke redactie. Het is gemaakt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Er is een opvallende stijging gaande als het gaat om het aantal kinderen dat geen zwemdiploma heeft. In 2018 had zo’n zes procent van de kinderen tussen de zes en de zestien jaar geen zwemdiploma. Vier jaar later is dat aantal ruim verdubbeld naar dertien procent. Onderzoekers noemen deze ontwikkeling zorgelijk. Echter zit het onderwijs niet te wachten op het herinvoeren van schoolzwemmen. Dit vanwege de extra tijd die het leerkrachten kost, aldus SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen. CDA’er Harmen Krul wil juist dat gemeentes aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat alle kinderen hun zwemdiploma halen.

Lees en kijk het hele artikel en het bijbehorende filmpje op de website van RTL Nieuws.