Dat we al 25 jaar positief bijdragen aan de gezondheid en het geluk van inwoners van de gemeenten waar we actief zijn, is voor onszelf geen verrassing: het is ons bestaansrecht en onze missie. Sinds 2024 brengen we die positieve bijdrage ook in beeld, via een ‘Social Handprint’.
Langs de meetlat
Om te meten wat onze toegevoegde sociale waarde is, zetten we al jarenlang periodiek enquêtes uit om een beeld te krijgen van hoe onze gasten, opdrachtgevers en medewerkers ons beoordelen. Dat geeft al een goed beeld van hoe Accres van toegevoegde waarde is. Onze gasten waarderen onze dienstverlening gemiddeld met een 8,1. Opdrachtgevers waarderen de uitvoering van onze taken gemiddeld met een 7,6. Medewerkers waarderen het werken bij Accres gemiddeld met een 7,8. Dit vertelt niet het hele verhaal over wat wij positief bijdragen aan brede welvaart in de maatschappij. Daarom leggen wij tegenwoordig onze concepten ook langs de lat van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze doelen zijn ook wel bekend als Sustainable Development Goals of SDG’s. Dit zijn 17 doelen om van de wereld voor iedereen een betere plek te maken in 2030.
Social Handprint
Om onze sociale impactwaarde te meten, werken we volgens de methode van Social Handprint by MAEX. Deze methode brengt op basis van onze eigen data en wetenschappelijke data in kaart wat wij meetbaar bijdragen aan elk van de 17 duurzaamheidsdoelen. De uitkomst is een onafhankelijk getoetste en gevalideerde ‘Social Handprint’. Dit is een rapport waarin alle gemeten waarden staan die laten zien of, en hoeveel we bijdragen aan elk van de 17 doelen.
Trots
Wij meten onze impactwaarde op deze manier per exploitatie (afdeling of locatie) of concept (groep van dezelfde soort locaties). Al onze Social Handprints zijn te bekijken op onze pagina op de Social Handprint website. Wij zijn er trots op dat al onze exploitaties en concepten gezamenlijk bijdragen aan álle 17 duurzaamheidsdoelen! Dat is niet perse een doelstelling op zich, maar het geeft wel duidelijk weer dat we als organisatie heel breed actief zijn om de omgeving waar wij actief zijn beter en mooier te maken.
Doelen waar Accres meeste waarde toevoegt
Wij voegen de meeste waarde toe op de doelen 3 (Gezondheid en Welzijn), 11 (Veilige en duurzame steden) en 15 (Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit). En dat is logisch, want die raken het meest aan de activiteiten waarvoor Accres is opgericht. Namelijk een veilige omgeving creëren waarin duurzaam bewegen, ontmoeten, leren en recreëren laagdrempelig mogelijk is.
De social handprints per concept laten aan de buitenwereld zien dat we doen wat we zeggen en nastreven. Tegelijkertijd laten ze zien waar er nog kansen liggen om onze maatschappelijke bijdrage te verstevigen, te vergroten of uit te breiden. Daarom is de Social Handprint binnen Accres voor de medewerkers een belangrijk document geworden bij het maken van toekomstplannen.
Mooie praktijkvoorbeelden
- Tweede kans kasten bij de wijkcentra en kinderboerderijen (SDG 1: Geen armoede)
Onze wijkcentra en kinderboerderijen zijn laagdrempelige locaties waar veel mensen komen, van allerlei komaf. Op deze plekken hebben we zogenaamde ‘Tweede kans kasten’ staan. Openbare kasten waar mensen nog goede spullen (huisraad, speelgoed, boeken, enz.), kunnen neerleggen zodat andere bezoekers deze er gratis weer uit kunnen halen. Dat is voor mensen met een kleine portemonnee een laagdrempelige manier om aan nuttige of leuke spullen te komen. Het draagt ook bij aan het voorkomen van enerzijds onnodig afval en anderzijds het kopen van nieuw geproduceerde spullen.
- Zonnepanelen op panden, en gymzalen en buitenbad van het gas af (SDG 7: Betaalbare en duurzame energie)
Op bijna alle panden die we beheren liggen zonnepanelen. Hiermee voorzien we voor een groot deel in onze eigen energiebehoefte. Daarnaast zijn 20 gymzalen van het gas af, en – uniek – ook het buitenbad Boschbad is volledig gasloos.
- Werkgelegenheid via Apeldoorn Werkt Mee (SDG 8: Waardig werk en economische groei)
Op veel locaties van Accres werken mensen met een dagbesteding of zijn via een sociale werkvoorziening bij ons gedetacheerd. Daarnaast helpen we ook mensen die moeilijk op de arbeidsmarkt aan de slag komen aan werkervaring en loopbaanontwikkeling via ‘Apeldoorn Werkt Mee’. In dit ontwikkeltraject wordt onderzocht op welk niveau in de arbeidsmarkt een inwoner waardig werk kan doen. We hebben mede hierdoor de hoogste trede behaald van het keurmerk ‘Prestatieladder Socialer Ondernemen’ oftewel PSO, trede 3.
- Gezond horeca aanbod (SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie)
Op veel van onze locaties bieden we horeca aan. In het assortiment en in de faciliteiten ligt de nadruk op bewust en gezond. Hiervoor zijn we aangesloten bij Teamfit van JOGG, waarmee we ons inzetten voor een gezonde generatie met gezonde voeding, een rookvrije omgeving en geen of verantwoord alcoholgebruik.