Zwembad Malkenschoten

Van zwembad Malkenschoten naar Aquacentrum Malkander

Aquacentrum Malkander bestond op 1 maart 2024 precies 25 jaar. Het huidige zwembad is gebouwd op de plek van het oude zwembad Malkenschoten. Een plek met een rijke historie en veel mooie verhalen.

Malkenschoten sinds 1543

Voordat er sprake was van zwembad Malkenschoten was er op die plek een particulier zwembad. Er waren meerdere baden, een springplank en daarnaast ook een speelweide, kanovijver en ijsbaan. Deze plek verwaarloosde in de loop der jaren en de gemeente besloot het te kopen. Ook de plek ernaast waar toen Rodeo Farm was, werd door de gemeente gekocht. Rodeo Farm maakte plaats voor Kinderparadijs Malkenschoten (nu Speelboerderij Binky) en meerdere tennisbanen. De naam Malkenschoten was al in 1543 aan deze plek gegeven en nu weer terug van weggeweest. Zwembad Malkenschoten opende in 1972. Twintig jaar lang hebben vele mensen met plezier gezwommen in dit binnen- en buitenbad.

Brand verwoest zwembad Malkenschoten

Helaas werd het bad in 1992 getroffen door een grote brand waarbij zo ongeveer alles is afgebrand. Alleen het binnenbad en de ruimte van de technische installaties zijn behouden gebleven. De eerste directeur van Accres, Leo Oostendorp, weet het nog goed en vertelt erover tegen Carla Maessen (huidige directeur Accres) en Hans Verbeek (Directeur Accres 2002 -2015) in onderstaand filmpje.

Hans Verbeek, Carla Maessen en Leo Oostendorp in gesprek over 25 jaar Malkander.

Bouwvakker neemt eerste duik

Het duurde een tijd voordat er werd gestart aan de bouw van het nieuwe zwembad. In 1998 werden de eerste palen in de grond geslagen en in 1999 is het huidige Aquacentrum Malkander opgeleverd. Toen waren er echter alleen nog binnenbaden. Vanaf de opening had het zwembad een recreatiebad, een 25 meter wedstrijdbad, een instructiebad en een horecagelegenheid. Tijdens de bouw vulde het recreatiebad zich met regenwater en een van de bouwvakkers besloot de allereerste duik te nemen. In 1999 opende Aquacentrum Malkander zijn deuren en acht jaar later werd het bad verder uitgebreid.

Meer zwemplezier en zwemveiligheid

Om het zwemplezier te vergroten werd er besloten om het bad in 2007 uit te bouwen. Er werd een buitenbad, glijbaan, welnessgedeelte en een kleuterbad aan Aquacentrum Malkander toegevoegd. Sinds die tijd heeft het zwembad echt voor iedereen wat wils: banen zwemmen, zwemles, aquasporten, van de glijbaan roetsjen, relaxen in de stoomcabine, spelen in het kleuterbad, enzovoort. Ook werden er steeds vaker evenementen georganiseerd, zoals de nieuwjaarsduik en het discozwemmen. Zo werd zwemmen niet alleen nóg leuker, maar vergrootte het ook de zwemveiligheid van Apeldoorn doordat er vaker werd gezwommen.

Zwemmen kost veel energie

Zwemmen kost energie, veel energie. En dan bedoelen we niet de kracht die het je kost om baantjes te zwemmen of te aquasporten. Het verwarmen en zuiveren van het water, de verlichting en de ventilatie in een zwembad kosten ontzettend veel energie. Een andere of betere manier vinden om met deze energie om te gaan, zorgt voor minder druk op het klimaat en een kostenbesparing. De laatste paar jaar is Accres dan ook op veel locaties aan het verduurzamen, waaronder bij Aquacentrum Malkander.

Zonder afdekking verliest het zwembadwater ’s nachts zo’n 2,5 graad. Met de afdekking is dit verlies slechts 0.2 tot 0.3 graad en hoeft er overdag minder verwarmt te worden.

Hans Koomen werkt sinds 2019 als technisch beheerder voor de zwembaden van Accres en hij heeft sinds die tijd veel gedaan op het gebied van verduurzaming. “Bij het Boschbad zijn we al in 2018 van het gas af. Vanaf die tijd verwarmt een grote warmtepomp de zesmiljoen liter water. Dit levert een gasbesparing van ongeveer 45.000 kubieke meter per jaar op. Bij Malkander moesten we in 2019 het dak vernieuwen en hebben het toen gelijk geïsoleerd en er 300 zonnepanelen op gelegd. Binnenkort worden er duurzame motoren in de luchtbehandelingskasten geplaatst en krijgt het oude gedeelte van het bad nieuwe kozijnen met driedubbel dik glas. Ook hebben we bij Malkander, net als bij het Boschbad, een afdekking laten maken voor de baden. Zonder afdekking verliest het zwembadwater ’s nachts zo’n 2,5 graad. Met de afdekking is dit verlies slechts 0.2 tot 0.3 graad en hoeft er overdag minder verwarmt te worden. Hiernaast worden de buitenbaden tegenwoordig verwarmd met behulp van heatpipes. Dit is slechts een deel van wat we allemaal gedaan hebben op het gebied van energiebesparing. We volgen alle duurzame oplossingen op de voet om blijvend energiebesparende aanpassingen te kunnen doen”, aldus Hans. Hans werd samen met Ina Beumer (manager zwembaden) in 2023 geïnterviewd door de Stentor waarin je nog meer kunt lezen over de duurzame oplossingen bij het Boschbad en Malkander.

Zonnepanelen op het dak van Aquacentrum Malkander

Malkander 25 jaar

Op vrijdag 1 maart 2024 bestond Aquacentrum Malkander 25 jaar en dat is met velen gevierd! De hele ochtend waren er verschillen aquasporten te beoefenen waar je gratis iemand mee naartoe mocht nemen. ’s Middags konden families komen discowemmen en ’s avonds was het aan de tieners om te komen discozwemmen. Het bad was feestelijk versierd en je kon op de foto bij de fotowand die in het teken staat van 25 jaar Accres. Dit jubileumjaar bestaat het Boschbad ook nog eens 90 jaar. Dit zal onder andere uitgebreid gevierd worden op 28 april (de opening van het seizoen) en op 20 juni (de ‘geboortedag’ van het Boschad).