90 jaar Boschbad

90 jaar Boschbad: zo werd het gevierd!

Op donderdag 20 juni vierden we als Accres 90 jaar Boschbad. Er waren allerlei feestelijke activiteiten op het terrein van het Boschbad. Daarnaast ontvingen we gedurende de dag allerlei gasten. Van mensen die al tientallen jaren bij ons zwemmen, tot de vertegenwoordigers vanuit het gemeentehuis, de provincie, betrokken verenigingen en diverse lokale media.

Tijdens de feestelijke dag kon je gratis naar binnen en was het onder andere mogelijk om op zoek te gaan naar één van de 90 verstopte teenslippers. Vond je die, dan kon je een prijs ophalen, variërend van een ijsje tot speciaal voor het jubileum gemaakte strandlakens, slippers of puzzels. Bassischolieren konden deelnemen aan sportieve activiteiten, georganiseerd door collega’s van Sportservice Apeldoorn. Denk hierbij aan midgetgolf, voetbal, volleybal, 3×3 basketbal, etc.

Boschbad toen en nu

In 1934 wordt het Bosbad geopend, een openluchtzwembad met vijf verschillende baden: voor gemengd zwemmen, dames, heren, kinderen en wedstrijdzwemmen.  Voor het 90-jarig bestaan is een oude advertentie uit die tijd omgedoopt tot een nieuw ontwerp die nu terug te zien is op posters, vlaggen en ook op de slippers, handdoeken en puzzels die op 20 juni te winnen waren.

In de beginperiode van het Bosbad wordt in Stadspark Berg & Bos de bosvijver aangelegd. Het water uit deze vijver wordt gebruikt voor het zwembad en met behulp van een elektrische pompinstallatie in het zwembad gepompt. Omdat dit water zo helder is, verandert de naam in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Kristalbad. In 2009 wordt de naam weer terug veranderd in Boschbad, omdat dit toch beter past bij de uitstraling en beleving van het openluchtbad dat midden in de bossen aan de rand van Apeldoorn ligt. De rijke historie van het bad werd nogmaals zichtbaar door de bijzondere vondsten die er dit jaar tijdens de verbouwing zijn gedaan. De historie is nu ook vereeuwigd in de nieuwe expositieruimte.

Expositieruimte 90 jaar Boschbad

Ter ere van 90 jaar Boschbad hebben onze collega’s in nauwe samenwerking met Vereniging Oud Apeldoorn, CODA en de afdeling Cultuur en Erfgoed van de Gemeente Apeldoorn een expositieruimte geopend. Hier kan je historisch fotomateriaal, oude filmpjes en allerlei oude attributen en hulpmiddelen terugvinden die in de afgelopen 90 jaar bij het Boschbad zijn gebruikt.

We willen met name Yvonne de Vries bedanken, die met haar team van enthousiaste vrijwilligers onwijs mooie verhalen op heeft weten te halen bezoekers van het Boschbad van de afgelopen 90 jaar. Een mooie anekdote daarbij is dat onze oud-locatiemanager Wim van Straten een fotoboek aan Vereniging Oud Apeldoorn overhandigde. Dit boek had hij ontvangen van een oud-bezoeker die inmiddels overleden was. Het bleek de moeder van Yvonne die ooit dat boek had overhandigd, en Yvonne zelf was zelfs op de foto’s te zien. Een prachtig toeval op deze bijzondere dag.

50 jaar Zwem4Daagse Apeldoorn

Het 90-jarig jubileum van het Boschbad is niet het enige jubileum dat gevierd wordt dit jaar. Natuurlijk bestaat Accres 25 jaar, maar ook de Zwem4Daagse heeft inmiddels vijftig keer plaatsgevonden. Om dat te vieren werd een speciale boom geplant met een bankje erbij, door Hans Simons. Op 1 juli begint overigens alweer de 51e editie van de Zwem4Daagse Apeldoorn.

90 jaar Boschbad in de media

Meerdere lokale media kwamen langs om 90 jaar Boschbad in beeld te brengen. We willen al deze partijen bedanken voor hun aanwezigheid. Hieronder een greep uit de aandacht die we voor ons jubileum mochten ontvangen.

Zes uur lang live radio vanuit het Boschbad

Samen1 op locatie in het Boschbad

De lokale zender Samen1 heeft gisteren de hele dag live uitgezonden vanuit het Boschbad. De afleveringen zijn nog een week lang terug te luisteren via de website van Samen1 via de ‘Uitzending Gemist’ in het menu. Kies daarna voor 20 juni, het gaat om de afleveringen die gemaakt zijn tussen 10:00 en 16:00 uur.

RTV Apeldoorn interviewt locatiemanagers

Onder andere de huidige locatiemanager (Hugo Beekers) en voormalig locatiemanager Wim van Straten kwamen aan het woord bij RTV Apeldoorn.

90 jaar Boschbad bij RTV Apeldoorn

Bedankt dat jullie 90 jaar Boschbad met ons gevierd hebben

We zijn trots dat we het mooiste openluchtbad van Nederland in ons beheer hebben. Het is ontzettend mooi werk om de bewoners en bezoekers van Apeldoorn in de frisse boslucht van de Veluwe baantjes te laten trekken en plezier te laten beleven. We willen al onze gasten, vaste bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen bedanken voor een fantastisch jubileumfeest. Op naar de 100 jaar!