Sinds de oprichting van Accres in 1999 is Sportstimulering een onderdeel van Accres. In de beginjaren draaide het bij Sportstimulering vooral om het laten bewegen van jongeren, Sportstimulering was voornamelijk uitvoerend bezig. In de loop van de tijd ging Sportstimulering echter steeds meer doelgroepen aanspreken. Ze namen daarbij meer en meer de rol van verbindende factor tussen vraag en aanbod aan. Sportstimulering groeide door naar een totaalservice op het gebied van sporten en bewegen. Vandaar dat de naam Sportstimulering niet meer paste en in januari 2022 veranderde in Sportservice Apeldoorn. Bij deze naamsverandering kwam ook een compleet nieuwe website en huisstijl met als motto: iedereen in beweging. Deze verandering kondigden de collega’s van Sportstimulering zelf aan en ze onthulden daarbij ook het nieuwe logo. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe dat in z’n werk ging!
Overgang Sportstimulering naar Sportservice
Wij vroegen Frank Hofland wat volgens hem de grootste verandering was na de wijziging van Sportstimulering naar Sportservice. Frank is in 2002 begonnen voor Accres en is in 2023 met pensioen gegaan (hoewel hij af en toe nog actief is voor Sportservice). Hij heeft in zijn carrière meer dan 45 jaar gewerkt als, volgens hem, ‘gymnastiekleraar’. Hiervan heeft hij 28 jaar gewerkt in het speciaal onderwijs en 21 jaar bij Sportstimulering van Accres.
Volgens Frank is de naamsverandering voornamelijk het gevolg van de groei die zij als Sportstimulering hebben doorgemaakt. Hij vertelt: “Vanaf 1999 begon Accres met Sportstimulering en waren er twee werknemers. Inmiddels werken er bij Sportservice 42 beweegprofessionals. Deze groei zit hem voornamelijk in het aantal gymleraren voor basisscholen en in het aantal specialisten die zijn aangenomen voor diverse doelgroepen.”
Ook vertelt Frank het volgende over het grootste verschil voor hem en zijn collega’s: “De gymleraren die vanaf Sportstimulering in dienst waren, gaven les op onder andere scholen en dienden daarnaast als buurtsportcoaches. Deze buurtsportcoaches zijn er nog steeds, maar de werkzaamheden zijn van uitvoerend naar meer coördinerend en verbindend gegaan. Het idee was een verhouding van 70% in je trainingspak en 30% coördinerend en verbindend. Inmiddels zijn alle collega’s minder in trainingspak gaan werken en is de verhouding nog maar 30% in trainingspak en 70% coördinerend en verbindend.”
“Inmiddels zijn alle collega’s minder in trainingspak gaan werken en is de verhouding nog maar 30% in trainingspak en 70% coördinerend en verbindend.”
Sportservice vervult maatschappelijke rol
Voor de gemeente Apeldoorn vervult Sportservice een maatschappelijke rol. Ze zijn voornamelijk bezig met het stimuleren, voorlichten, organiseren en onder de aandacht brengen van sport en bewegen. Niet voor niets zijn de kernwaarden van Sportservice: sporten, bewegen, verbinden en netwerken. Sportservice werkt samen met sportorganisaties, het onderwijs en zorg- en welzijnsorganisaties in de gemeente Apeldoorn.
Sport van de maand
“De eerste samenwerking van Sportstimulering is die met verschillende sportverenigingen in Apeldoorn. Hieruit is Sport van de Maand ontstaan”, vertelt Rico de Boer, manager van Sportservice. “Op deze manier kunnen kinderen laagdrempelig kennis maken met verschillende sporten. Zo kunnen ze ontdekken wat het beste bij ze past. Hiernaast kunnen de verenigingen contact opnemen met de verenigingsondersteuner van Sportservice. Bijvoorbeeld wanneer zij vragen hebben op het gebied van bestuur, subsidies, vrijwilligers en contact met de gemeente.”
“In 2008 zijn we gestart met één school waar een vakleerkracht de gymlessen verzorgde. Tegenwoordig werkt Sportservice samen met 43 van de 60 basisscholen in Apeldoorn.”
Vakleerkrachten basisonderwijs – van Sportstimulering naar Sportservice
Vanaf 2008 is Sportstimulering gestart met vakleerkracht bewegingsonderwijs in het basisonderwijs. Rico vertelt: “In 2008 zijn we gestart met één school waar een vakleerkracht de gymlessen verzorgde. Tegenwoordig werkt Sportservice samen met 43 van de 60 basisscholen in Apeldoorn. Er zijn 23 vakleerkrachten die dagelijks de gymlessen verzorgen voor veel kinderen in Apeldoorn. Hier zijn we enorm trots op.”
Samenwerkingen zorg en welzijn
In de afgelopen jaren is Sportstimulering en later Sportservice veel samenwerkingen aangegaan met zorg- en welzijnsorganisaties. Een van deze samenwerkingen is Uniek Sporten, een samenwerking die recent nog vernieuwd werd. “Vanuit verschillende organisaties krijgen wij hulpvragen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Sportservice zorgt ervoor dat de vraag bij de juiste vereniging terechtkomt.
Ook Lifegoals is een mooi voorbeeld van de vele samenwerkingen die we zijn aangegaan. Hierbij worden mensen vanuit de zorg, met een afstand tot de maatschappij, aan het sporten geholpen. En niet te vergeten onze samenwerkingen met huisartspraktijken en fysiotherapeuten in Apeldoorn. Zij sturen mensen door voor 1-op-1 begeleiding met een van onze beweegmakelaars. Dit is zo effectief gebleken dat we op zoek moesten naar meer beweegmakelaars“, aldus Rico.
Samen met al deze organisaties kijkt Sportservice naar wat nodig is om duurzame resultaten te behalen op het gebied van sporten en bewegen. Dat zorgt voor een actievere beweegstijl voor alle inwoners van Apeldoorn. En zo zet Sportservice iedereen in beweging!